s

Duurzaamheid


ECOLOGISCHE EN MAATSCHAPPELIJKE DUURZAAMHEID VAN DE KORTE KETEN
Waar je in het verleden trots kon zijn op het feit dat je zo goedkoop mogelijk iets had aangeschaft, is het vandaag de dag veel belangrijker te weten dat je aanschaf ecologisch en maatschappelijk verantwoord is. We beginnen allemaal de gevolgen van klimaatverandering te merken en beseffen dat hoe we met zijn allen leven op de lange duur niet houdbaar meer is. Anno 2021 staat duurzaamheid hoog in het vaandel en er is hernieuwde belangstelling voor de korte (productie-)keten.


#LOKAAL
Wat voor onze grootouders ooit heel gewoon was, lokaal inkopen doen, krijgt steeds meer gevolg. Op social media zie je dat hashtags zoals #shoplokaal, #winkelier en #livelocal‘trending’ zijn. En (mede) als gevolg van de lockdowns het afgelopen jaar heeft het lokaal inkopen doen een enorme impuls gekregen. Door je inkopen te doen bij lokale producenten en winkeliers ben je al behoorlijk duurzaam bezig. Het geld dat je lokaal uitgeeft, wordt ook vaak weer lokaal besteed: sponsoring van lokale clubs, werkgelegenheid, lokale evenementen georganiseerd door de plaatselijke ondernemersvereniging, een gezellige winkelstraat. Kortom: lokaal inkopen doen levert een gezellige, leefbare omgeving voor jezelf en je naasten op!


#DUURZAAM
Daarnaast draagt de korte keten bij aan vergroting van de duurzaamheid. Niet alleen ‘duurzaamheid’ in de zin van een verkleining van de ecologische voetafdruk. Natuurlijk zijn minder files en minder milieuvervuiling (want minder transportbewegingen) en, mede als gevolg daarvan, schonere lucht zaken die zeer welkom zijn! Maar de korte keten zorgt ook voor maatschappelijke duurzaamheid. Lokaal inkopen doen is een vorm van sociale verbinding; een middel tegen eenzaamheid en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om in beweging te komen. Bij de boer je verse melk gaan halen leidt vaak tot een praatje of een ommetje op de boerderij om de kalfjes te aaien. En als je op een zonnige dag door de lokale wijngaard fietst, nodigt dat extra uit om het product dat daar maanden gerijpt heeft eens te proeven. Vergeet hierbij vooral het educatieve aspect van lokaal consumeren niet. Menig voedselproducent vertelt graag en met gepaste trots over zijn of haar werk. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welke weg het graan aflegt voordat jij een boterham kunt eten. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de korte keten; het hebben van een connectie met hetgeen op je bord ligt. Door jarenlange massaconsumptie en globalisatie zijn we ‘vervreemd’ van wat er in onze kasten en op onze borden ligt. We hebben geen idee wie wat we eten geproduceerd heeft of waar het vandaan komt. Lokaal consumeren brengt hier verandering in. Je weet wat je koopt, wat je eet, wie het voor jou geproduceerd heeft en wie jij daardoor weer van de spreekwoordelijke goede boterham voorziet. Voedsel dat lokaal geproduceerd wordt voelt een stuk ‘echter’ dan wanneer je iets op je bord hebt liggen waarvan je niet weet waar het vandaan komt. Haal je producten lokaal en merk het verschil!